![](/media/lib/111/n-zyrafa-1f7d8773e79bd46fef1bf0ff19bbc343.jpg)
Określanie wieku w oparciu o zmianę koloru łat
11 kwietnia 2012, 08:47Trwające 33 lata studium żyraf rodezjańskich (Giraffa camelopardalis thornicrofti) w Zambii ujawniło, że bazując na ciemnieniu całej okrywy włosowej, a szczególnie plam, można określić wiek samców.
![](/media/lib/139/n-sztuczne-miesnie-ef36dbc4e868317d8d2fbf261f25711e.jpg)
Nawoskowane i skręcone włókna utworzą supermięśnie
16 listopada 2012, 11:21Małe może być nie tylko piękne, ale i wytrzymałe. Międzynarodowy zespół naukowców uzyskał sztuczne mięśnie z nanowłókien nasączonych woskiem parafinowym. Są one w stanie utrzymać ciężar ponad 100000-krotnie przewyższający ich własną masę, generują też 85 razy większą moc mechaniczną niż włókna naturalne tych samych rozmiarów.
Zmiana formy przekona przeciwników entomofagii?
24 kwietnia 2013, 10:07Choć owady mogłyby być bogatym źródłem białka, mieszkańcom Zachodu trudno się do nich przekonać. Perspektywa zjedzenia obiektu z licznymi odnóżami nie wydaje się zbyt pociągająca, dlatego portugalska projektantka Susana Soares zaczęła się zastanawiać, jak potencjalni konsumenci zareagowaliby na zmianę formy. Owocem jej współpracy z technologami żywności oraz inżynierami jest drukarka 3D, spod dyszy której wychodzą przeróżne smakowicie wyglądające ciasteczka.
![](/media/lib/98/n-swedzenie-f42bbbd72cc8454ed5fcb617a55d2e9b.jpg)
Zidentyfikowano gen wpływający na zdolność rozpoznawania twarzy
27 grudnia 2013, 13:19Gen receptora oksytocyny (OXTR) wpływa nie tylko na przywiązanie matki i dziecka czy par u gatunków monogamicznych, ale i na zdolność do zapamiętywania twarzy. Międzynarodowy zespół podkreśla, że uzyskane wyniki mają znaczenie dla wszystkich chorób, w których szwankuje przetwarzanie informacji społecznych, włączając w to zaburzenia ze spektrum autyzmu.
![](/media/lib/203/n-hydrozel-997cca914a26a186eb5b0bd55397befe.jpg)
Hydrożelowy glukometr
27 sierpnia 2014, 13:27Naukowcy z Uniwersytetu Illinois opracowali hydrożelowy glukometr, który zmienia kolor pod wpływem wahań poziomu cukru. Zmiana długości fali jest tak dokładna, że można ją wykorzystać do automatycznego dozowania insuliny.
![](/media/lib/92/n-slonie-af82db2f3f0718e60b6f35b461f91e8f.jpg)
Róg nosorożca cenniejszy od złota czy diamentów
18 maja 2015, 11:43Jednym z najważniejszych czynników, jakie napędzają kłusownictwo, są korzyści finansowe wynikające z nielegalnego handlu częściami zwierząt. Jak podkreśla William Ripple z Uniwersytetu Stanowego Oregonu, wagowo róg nosorożca jest cenniejszy od złota, diamentów i kokainy.
![© WernerKrause](/media/lib/125/n-1199531249_526883-7532c7e5e8b0c7721c92047f0201d514.jpeg)
Kolejny rekordowy rok
10 listopada 2015, 13:42Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO) poinformowała, że rok 2014 był kolejnym rokiem rekordowego stężenia gazów cieplarnianych w atmosferze. WMO informuje, że pomiędzy rokiem 1990 a 2014 wymuszenie radiacyjne - czyli zmiana bilansu promieniowania związana z zaburzeniem w systemie klimatycznym - zwiększyło się o 36%
![](/media/lib/115/n-danio-ae18b6f80779ce0bedacf4a748181a6c.jpg)
Osobowość może wpływać na wygląd i sposób poruszania
6 czerwca 2016, 10:34U ryb hodowanych, by były bardziej zuchwałe bądź nieśmiałe, występują charakterystyczne zmiany w wyglądzie i zachowaniu, co sugeruje, że zmiany osobowościowe wpływają na inne, pozornie niezwiązane cechy.
![](/media/lib/94/n-nerka-924d4faeed7feda0f40e7b7d4eea47d8.jpg)
Ekspert: 95 proc. dializowanych nie jest zgłaszanych do przeszczepu nerki
26 stycznia 2017, 16:39Jedynie 5 proc. dializowanych osób jest zgłaszanych do przeszczepu nerki, co oznacza, że aż 95 chorych pozostaje wciąż poza listą oczekujących na transplantację - powiedział PAP dyrektor Instytutu Transplantologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (WUM).
![](/media/lib/179/n-orzechy-19243c3b641a129590cab6187fa7ce44.jpg)
Kwasy tłuszczowe omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy typu 2.
13 października 2017, 05:08Ryzyko cukrzycy typu 2. można znacznie obniżyć, jedząc dużo wielonienasyconych kwasów omega-6. Można je znaleźć m.in. w soi, oleju słonecznikowym czy orzechach.